Jamtblues.nu

En blogg som löser vardagsbehov för både företag som privatperson

Torr luft med hjälp av en frånluftfläkt

Frånluftfläkt tänker man på när det har med ventilation att göra. Vet man att behöver en frånluftfläkt kan man antingen ta hjälp av en bra VVS-montör eller helt enkelt göra det själv. Det kräver dock lite mer tanke än bara att koppla ihop saker och ting.

Att det krävs ny syrerik luft som kommer in och att den använda luften måste släppas ut är ju bekant. Vad som är mindre bekant är kanske att tänka i termerna fläkt när man talar om luftfuktighet, värme och energiförbrukning. Spisfläktar tar man ju för givet att de ska göra av med stekos och kokångor. Liknande ångor skapas dock lätt när man badar, bastar eller duschar. För att undvika förhöjd luftfuktighet, vilket i sin tur kan orsaka mögel skador på olika sätt, är det viktigt att ha en frånluftfläkt där med. Bor man i ett klimat med hög luftfuktighet kan man även ha fläktar som tar upp fuktigheten med.

Vad många inte tänker på är att ventilations- och värmen systemen ofta går i samma schakt i moderna byggnader. Anledningen till detta är att man vill ta tillvara på den värme som använd och utgående luft håller. Luft är jämförelsevis svårt, läs dyrt, att höja värmen på och när det redan är gjort vill man ta tillvara på det i värmesystemen. Många kopplar sina ventilations- och luftfuktighets system till skorstenen. Här finns det ju både självdrag och naturlig uppvärmning av fuktig luft och behövs det hjälp på traven är frånluftsfläkten en bra början.

Frånluftsfläktar kan också vara monterade på utsidan av en yttervägg. Detta är relativt vanligt förekommande i varmare klimat där man har air condition, både i värmande och kylande syfte, och kondens görs av med på utsidan, där det helt enkelt kan rinna rätt ner i rabatten istället. Frånluftsfläkten fyller en mycket viktig funktion om man ska ha god ventilation och värme. Som mycket annat ska den helst göra jobbet och samtidigt inte höras och synas nämnvärt.

Comments are closed.